Chat with us, powered by LiveChat
Wonen in het Garenkokerskwartier in het Zijlwegkwartier in Haarlem zuidwest

| Wonen in het Garenkokerskwartier

Het Garenkokerskwartier ligt in het Haarlemse Zijlwegkwartier en heeft een prettige ligging pal naast het centrum. En in de zomer rijd je hiervandaan gemakkelijk en snel naar het strand.

De naam van de buurt stamt uit de 19e eeuw. In het midden van de buurt stond toen een grote katoenfabriek. Deze fabriek is in 1920 gesloopt, waarna er nieuwe bebouwing is neergezet. Hierdoor bestaat de buurt voor het grootste gedeelte uit jaren ’20 en jaren ’30 woningen. Centraal in de wijk vind je de grote katholieke Anna en Mariakathedraal. De kathedraal is gebouwd in diezelfde periode: 1938.

De buurt kent twee gezichten. Aan de ene kant zou je kunnen spreken van een levendige buurt, doordat er veel jonge gezinnen wonen. Vooral de afgelopen jaren, van  2014-2019 is de wijk erg in trek gekomen bij jonge gezinnen.
Toch kent de buurt ook een rustig en ontspannen karakter, aldus de wijkkrant “De Flits”. In de wijk wonen namelijk ook mensen die meer op leeftijd zijn. De combinatie tussen jong en oud geeft een prettige sfeer om te wonen.

In de buurt zie je veel zelfstandig ondernemers en kunstenaars. Je zou kunnen zeggen dat dit de Garenkokersbuurt echt symboliseert.

Grote opgedeelde woningen in prettige buurt

In het Garenkokerskwartier vind je grote woningen. Doordat de woningen dateren uit de jaren ’20 geeft dit een mooie stijl aan de buurt. Deze bouwstijl is praktisch te noemen, maar met een klassieke gevel. Hierdoor krijg je een warm gevoel als je door de buurt wandelt. De bouwstijl van de buurt staat bekend als de Amsterdamse School. De architect die destijds aan de buurt werkte, heette Han van Loghem. Hij bouwde de buurt op in samenspraak met de woningbouwvereniging “Huis ter Cleeff”. Met het oog op sociale woningen zijn de meeste huizen in die tijd gelijk opgedeeld in een beneden- en een bovenwoning. In Haarlem beter bekend als zwart voor beneden en rood voor boven.

De benedenwoningen hebben een leuk tuintje aan de achterzijde en de bovenwoningen inmiddels her een der een mooi dakterras. Nu anno 2019 vind je er niet veel sociale huur meer. 75% van de woningen is inmiddels verkocht aan particulieren. Meer dan de helft van deze woningen zijn inmiddels weer tot een woonhuis gemaakt.

Het is een erg fijne buurt om te wonen. Het vinden van een geschikte woning in deze buurt kan daarom dan best lastig zijn. Wij helpen je graag met het zoeken naar jouw droomhuis.

Ook Wonen In
Haarlem?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze woningspecialisten.

Yentl Varenwegen
[email protected]
+31 (0)23 205 26 99

Buurt Facts Garenkokerskwartier

Parkeren

Parkeren in deze buurt kan erg lastig zijn. Daarbij is parkeren voor langer dan twee uur enkel mogelijk met een vergunning.

m2 prijs

De woningprijzen zijn niet gek hoog in deze buurt. Dat wil niet zeggen dat je gemakkelijk een betaalbare woning vindt. De buurt is erg populair.

Parken

Parken vind je in de buurt zelf niet. De buurt grenst wel aan de Kinderhuissingel.  Als je de weg oversteekt, dan loop je het Kenaupark in.

Winkels

De buurt is gelegen pal tegen de oude stad van Haarlem aan. Je hoeft dus enkel de Kinderhuissingel over te steken als je wilt shoppen.

Call Now Button