| Wandelen rondom de Hekslootpolder
De Hekslootpolder in het Vondelkwartier in Haarlem Noord grenst aan het Dietsveld en de Spaarndammerpolder in de Vogelwijk. De Hekslootpolder heeft met name veel overeenkomsten met de Spaarndammerpolder. Beide polders zijn ontstaan om ons Haarlemmers te beschermen tegen het water.
Over deze buurt
Wanneer het hard geregend heeft kan het waterpeil in Nederland sterk stijgen. De Nederlandse polders met een overlaatfunctie zorgen er dan voor dat het water uit rivieren, kanalen en meren ergens anders heen kan dan richting onze huizen. Met deze gedachte is de Spaarndammerpolder en de Hekslootpolder destijds langzaam maar zeker ontstaan. Het komt dan ook wel eens voor in periodes met veel regen dat beide delen van Haarlem vollopen. Beide gebieden zijn overigens geen echte polders. Een polder is immers een door dijken afgesloten gebied. Dat is hier niet meer aan de orde. Het gebied is immers aan de Spaarne kant door sloten afgedamd. Het water loopt via deze sloten normaliter uit het gebied. Bij hoge regenval stroomt het water het gebied in.
Deze semi natuurlijke omstandigheden zijn ideaal voor flora en Fauna. Het grootste gedeelte van de Hekslootpolder bestaat uit gras. Tussen al deze grassoorten groeien veel verschillende bloemen en panten. Het veschil in grondsoorten is daarbij ook ideaal voor een brede Flora. Zo is er zand, veen en kleigrond in de Hekslootpolder. Haarlemse plantenliefhebbers trekken er jaarlijks met veel pelezier op uit richting de Heksenpolder om te kijken wat voor mooie Flora er dat jaar weer opbloeid.
Ook voor vogelspotters zjn de Spaarndammerpolder en de Hekslootpolder een waar genot. Door de grote verscheidenheid aan Flora komen er veel verschillende vogels op af. Een extra pluspunt van het gebied is de grote hoeveelheid water. Zelfs in een warme zomer zal je in de sloten nog steeds water zien staan. Dit is ideaal voor vogels maar ook voor reptilen en zoogdieren.
Geschiedenis
De geschiedenis van het gebied stampt uit de tijd dat de Nederlanders actief begonnen te strijden tegen het water. De Hekslootpolder ontstond langzaam maar zeker toen de Velserdijk werd aangelegd. De dijk, ten noorden van de Hekslootpolder, werd aangelegd rond 1220. Het was toen nog een lage dijk die tot kniehoogte kwam. Deze dijk zorgde er voor dat het merendeel van het water werd tegengehouden. Zo nu en dan overstroomde de dijk dit was jaren lang geen probleem voor de hoger gebouwde boerderijen in Velserbroek.
Later in de 17e eeuw werd er een dijk bijgebouwd dit was de Slaperdijk. Ook dit was een lage dijk. Echter ging het in 1791 dermate mis dat de dijken wel opgehoogt moest gaan worden. De Slaperdijk is toen in 1806 verhoogt tot 3,14 meter boven NAP. Vanaf toen zijn er nagenoeg geen ernstige overstromingen meer geweest. Dit maakte het mogelijk om de polders achter de dijk verder uit te graven.
Huis verkopen of verkopen in Haarlem Noord
In deze Haarlemse polders kan niet gewoont worden. Dat komt met name omdat deze polders in noodsituaties water op vangen. Dit gebeurd echter vrijwel nooit meer door alle sluizen en dijken die er in de afgelopen eeuwen zijn bijgekomen. Deslanietemin is besloten om deze mooie natuur niet te bebouwen. Wij van Woonflexibel zijn hier erg blij om. Het is immers erg fijn om zo dicht bij Haarlem te kunnen genieten van deze mate aan Flora en Fauna.
Het Vondelkwartier is de wijk die het dichtste ligt bij de Hekslootpolder. Vanuit het Vondelkwartier kan erg fijn wandelen, fietsen en hardlopen langs de polder. Kortom dit is erg prettig wonen voor iemand die van natuur en beweging houdt dicht bij huis.
Ben je op zoek naar een leuke woning in deze wijk of een andere nabijgelegen wijk zoals de Delfwijk of de Vogelwijk of wil je jouw huis in een van deze leuke buurten verkopen neem dan contact met ons op.
Woonflexibel: jouw persoonlijke makelaar in Haarlem
Of je nu een huis wilt kopen, verkopen, huren of verhuren nabij de Hekslootpolder in Haarlem-Noord; Woonflexibel helpt je hier graag bij. Benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Bel ons geheel vrijblijvend voor meer informatie of stuur ons een e-mail.