Chat with us, powered by LiveChat

| Wonen in het Burgemeesterkwartier

Het Burgemeesterskwartier is een erg prettig jaren 30 woonbuurt in het Te Zaanenkwartier in Haarlem Noord. In de onderstaande tekst vindt u meer informatie over deze klassieke en authentieke Haarlemse woonbuurt.

Over deze buurt

Het Burgemeesterskwartier in Haarlem Noord is de meest oostelijke buurt in het Te Zaanenkwartier. De buurt grenst aan de Rijksstraatweg, dit is de hoofdweg van het centrum van Haarlem naar het noorden. De buurt is vrij groot en heeft veel weg van de Planetenbuurt en het Schotervlieland. In de buurt wonen ca. 1500 inwoners dit aantal is ligt stijgende. Dit komt met name omdat er vrijwel geen enkele leegstand in de buurt meer te vinden is. Alle huizen zijn in gebruik. Dat was in de de crisis van voor 2015 wel anders. Toen stonden er toch wat meer woningen leeg dan nu.

Doordat er veel jaren 30 woningen in de buurt staan is de gemiddelde vierkante meterprijs van een koopwoning hoger dan gemiddeld. Jaren 30 woningen zijn immers de populairste woningen. Dit komt met name omdat woningen die zijn opgebouwd in de jaren 30 vaak een eigen stijl hebben. Onderstaand valt te lezen wat het verschil is tussen een jaren 30 en een jaren 60 woning.

Het merendeel van de woningen in het Burgemeesterskwartier is in eigendom van private personen. Dit betekend automatisch dat het percentage sociale huur erg laag is. Hierdoor komt er in deze buurt gemiddeld gezien wat vaker een woning op de woning verkoop markt in vergelijking met bijvoorbeeld het Sinnevelt waar het percentage sociale huur aanzienlijk hoger ligt.

De gemiddelde leeftijd van de inwoners in de buurt ligt rond de 45 jaar. In de buurt wonen dan ook veel gezinnen met kinderen. Je vind in het Burgemeesterskwartier zowel gezinnen met jonge kinderen als kinderen die al wat ouder zijn. Dat heeft de buurt een hele gezellige sfeer in de zomer. Kinder spelen dan immers buiten en vokwassenen genieten van het zonnetje in hun voortuin.

Geschiedenis

De buurt is gesticht aan het begin van de 20e eeuw. De eerste huizen stammen dan ook uit de periode rond 1900. Het merendeel van de woningen valt onder de jaren 30 bouw. Dit is en was een hele mooie bouwstijl. Zo werden hele straten niet zoals in de jaren 60 in een stijl gebouwd. Elke woning kreeg een eigen bouwstijl en karakter. Hierdoor zijn jaren 30 woningen vrijwel nooit identiek. Dit geld zowel voor de buitenkant als de binnenkant.

De buurt bestond in de periode dat de buurt gebouwd werd uit grotere gezinswoningen en uit arbeiderswoningen.Het merendeel van de woningen diende destijds als arbeiderswoning. Een leuke straat waar de orginele arbeiderswoningen uit de jaren 30 nog vrij goed in takt zijn gebleven is de Hoeufftstraat. De arbeiderswoningen moesten snel worden gebouwd. Deze huizen zijn dus meer in een stijl gebouwd dan de grotere gezinswoningen. Desalnietemin hebben ze veel meer karakter dan een arbeiderswoning uit de jaren 60. In de Van Egmondstraat staan ook arbeiderswoningen. Deze woningen zijn echter gebouwd als meergezinswoningen. Hier zijn de arbeiderswoningen dus opgedeeld in een beneden en een bovenhuis. In Haarlem beter bekend als rood en zwart.

De buurt bestaat voornamelijk uit arbeiderswoningen uit de jaren 30. Deze woningen zijn nu razend populair onder jonge gezinnen.

Huis kopen in het Burgemeesterskwartier

Wil je een leuke woning kopen in het Burgemeesterskwartier? Je hebt dan een goede makelaar nodig. Door de hoge mate van populariteit is het vrij lastig om zelf een geschikte woning te vinden. Wij van Woonflexibel hebben veel kennis van de Haarlemse markt. Hierdoor weten wij net wat eerder wanneer een leuke woning in het Burgemeesterskwartier verkocht gaat worden. Gebeurd dit dan moet je er als de kippen bij zijn. De woningen gaan erg hard. Als een woning van onder de honder vierkante meter een week op Funda staat dan is het lang.

Voor een succesvol aankooptraject heb je een gespecialiseerde makelaar nodig. Dat zijn wij! Bel ons nu voor meer informatie.

Huis huren in het Burgemeesterskwartier

Hier staan weinig huizen te huur. Dat komt met name omdat het koopwoningen zijn waar mensen zelf wonen. Huurwoningen vind je meer in het centrum van Haarlem. Ca.10% van de buurt bestaat uit sociale huurwoningen. Om in een leuke sociale huurwoning te kunnen wonen dien je ingeschreven te staan bij een Sociale Huurd Cooperatie in Haarlem. Voordat je in aanmerking komt voor een sociale woning in deze populaire buurt gaat er een lange tijd overheen.

Woonflexibel: jouw persoonlijke makelaar in Haarlem

Of je nu een huis wilt kopen, verkopen, huren of verhuren in het Burgemeesterkwartier in Haarlem-Noord; Woonflexibel helpt je hier graag bij. Benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Bel ons geheel vrijblijvend voor meer informatie of stuur ons een e-mail.

burgemeesterskwartier-te-zaanenkwartier-haarlem-noord-begin-20e-eeuw-woning
burgemeesterskwartier-te-zaanenkwartier-haarlem-noord-overtonstraat-2
burgemeesterskwartier-te-zaanenkwartier-haarlem-noord-dakopbouw-jaren-30
burgemeesterskwartier-te-zaanenkwartier-haarlem-noord-bovenwoning-rijksstraatweg
burgemeesterskwartier-te-zaanenkwartier-haarlem-noord-van-olststraat
burgemeesterskwartier-te-zaanenkwartier-haarlem-noord-arbeiderswoning-hoeuffstraat

Buurt Facts Burgemeesterskwartier

Parkeren

Parkeren in het Burgemeesterskwartier is vrij gemakkelijk. Je hebt er echter wel een vergunning voor nodig.

m2 prijs

Doordat de buurt voor een groot percentage uit jaren 30 woningen bestaat is de prijs van een woning hier bovengemiddeld.

Parken

Het Te Zaanenkwartier kent twee grote parken. Het Zaanenpark en het Noorderhout gebied. Het Noorderhout is het grootst.

Winkels

Je fietst binnen 10 minuten het centrum van Haarlem in. De buurt ligt tussen een grote Dekamarkt en AH in.

Call Now Button